Narutos Kakashi Hatake är känd för att hålla sitt ansikte gömt med ett slags munskydd, men varför täcker egentligen Kakashi sitt ansikte?
1. Bakgrund
Precis som alla fantastiska shonen-serier har Naruto en bred skara av fängslande karaktärer. Karaktärer av Naruto-familjen har tagit sig in på varje lista över populära karaktärer och syns på varje anime-cosplay konvention världen över. Men en karaktär ifrån Naruto-familjen har dock nått en popularitetsnivå som överskuggar seriens titulära hjälte.
Sedan hans första framträdande i kapitel 3 av Naruto-mangan har Kakashi Hatake inte bara blivit en favorit hos fans utan också blivit ikoniskt igenkännbar, även för de som till stor del inte är bekanta med anime eller manga. Dessutom är Kakashis popularitet välförtjänt. Förutom att ha enastående intelligens och otroliga stridsförmågor - inklusive Sharingans öga som gjorde att han kunde kopiera över 1000 olika ninjutsu - är Kakashis design både tilltalande för publiken och överensstämmer med hans karaktärsdrag. Kakashi är cool, och hans design förklarar varför.
2. Kakashis Mask
Den kanske mest unika aspekten av Kakashis profil är hans ständigt närvarande ansiktsmask. Till skillnad från alla andra huvudkaraktärer i Naruto, är Kakashi Hatakes ansikte täckt från näsa till haka av ett tätslutande tygskydd som han sällan tar bort. Kakashi syns så sällan utan sin mask att hans egna elever - Naruto, Sasuke och Sakura - aldrig har sett hans ansikte. På grund av detta ägnas hela utfyllnadsavsnitt åt att trion ska försöka smyga sig på Kakashi för att fånga honom utan sin mask.
En sådan betydande detalj måste tjäna en central funktion mot antingen Kakashis karaktärsutveckling eller den narrativa strukturen av Naruto som serie. Kan Kakashi dölja någon hemsk missbildning? Eller kanske en fördömande likhet med en skurk? Baserat på Ayames reaktion i avsnitt 101. "Gotta See! Gotta Know! Kakashi-Senseis True Face!", verkar detta inte vara fallet.
Hur integrerat det än är för hans utseende, ges inte en konkret motivering bakom varför Kakashi bär en ansiktsmask i varken Naruto-mangan eller i animeserien. Därav är Kakashis motiv till att dölja sitt ansikte något av ett mysterium. Mysteriet bakom Kakashis identitet och vad som döljer sig bakom masken har blivit något av ett löpande skämt.
I den mycket komiska spin-off serien Rock Lee & His Ninja Pals, visar det sig att Kakashi ständigt bär en mask för att dölja näsblod han drabbas av när han läser sin favorit-bokserie. Även om detta är den enda fastställda förklaringen till Kakashis ansiktsmask som återges i media, anses inte Rock Lee & His Ninja Pals vara en del av franschisens fiktion, så det känns olämpligt att anta den som den avgörande faktorn gällande Kakashis mask, även om det är en rolig förklaring. Men det finns en mer legitim förklaring bakom Kakashis noggrant bevarande utseende.
3. Därför Bär Kakashi Hatake En Mask
I en intervju sa serieskaparen Masashi Kishimoto att han från början designade Kakashi Hatake med en ansiktsmask eftersom det kändes överensstämmande med hemlighetsmakeriet och mystiken som omfattar en fulländad shinobi. Kishimoto hade hoppats på att introducera fler maskerade karaktärer. Tyvärr visade det sig såpass svårt att förmedla Kakashis känslor, att Kishimoto i slutändan valde att avstå från att använda ansiktsmasker på sina huvudkaraktärer.
Det går inte att förneka att det skulle vara intressant att se tidig konceptkonst av maskerade versioner av seriens huvudkaraktärer. Men det känslomässiga djupet och komplexiteten hos Narutos huvudkaraktärer är en del av det som skiljer mangan åt från andra serier. Att dölja den komplexiteten bakom masker skulle ha mjukat upp, och till och med förstöra, den känslomässiga aspekten av den övergripande berättelsen, vilket i slutändan klassar ner serien i helhet.
Dessutom, om fler karaktärer maskeras, är det osannolikt att Kakashi skulle ha upplevt samma snabba uppgång till internationell popularitet. Så även om dess ursprung kan ha sina rötter i ett kreativt felsteg, är Kakashis ansiktsmask ett bevis på att vissa mönster kan med omsorg och precision, gynna en viss karaktär och dra publiken närmare dem.